Wat is Jiaogulan?

Jiaogulan is een uit Azië stammende klimplant uit de komkommer familie die zich sinds enkele jaren in een toenemende bekendheid in Europa mag verheugen. Bij thee liefhebbers raakt Jiaogulan meer en meer bekend. Jiaogulan is vanwege haar zoete kruidachtige smaak en veelzijdige voedingswaarde zeer geliefd.

Jiaogulan losse thee

Jiaogulan wordt uitgesproken als 'Djow-Goe-Lan'. De botanische naam is Gynostemma Pentaphyllum. Woordelijk vertaald betekent Jiaogulan zich klimmende rankorchidee. Jiaogulan groeit in het wild in verscheidene delen van China en andere Aziatische landen. De plant staat in de belangstelling van de wetenschap vanwege zijn aan Ginseng verwante geneeskrachtige eigenschappen.

De eerste vermeldingen van Jiaogulan dateren uit de Ming-dynastie, 1368 tot 1644. In 1406 beschrijft en tekent Zhu Xia in het boek 'Materia Medica bij ondervoeding' als eerste de plant Jiaogulan. Hij beschrijft Jiaogulan echter als voedingsmiddel dat men bij ondervoeding of hongersnood gebruiken kan. Jiaogulan plant Pas in het jaar 1578 maakte de beroemde kruidenarts Li Shi Zhen de eerste optekeningen in zijn boek 'Compendium of Materia Medica' over de vitale eigenschappen van Jiaogulan als kruidenthee. Dit waren de eerste optekeningen waarbij Jiaogulan als de immuniteit versterkend voedingsmiddel werd genoemd.

Jiaogulan is in de traditionele chinese geneeskunde als voedingsmiddel tot aan de tachtiger jaren van de vorige eeuw niet bekend geweest. De wild groeiende plant werd uitsluitend door de lokale bevolking als thee gedronken.


Jiaogulan BrochureJiaogulan Brochure